Monday, August 13, 2012

..Nasi kukus ayam berempah, homemade punyer..

Salam.. n slamat tghr semua..

n3 hr ni nak crita ckit pasal nasi kukus ayam berempah..sendiri bikin yer..bukan beli kedai punyer..tapi bahan2 mentah beli kat kedai la..hehe..

al kisahnye rajin buat sendiri ni sbb, teringin nk mkn nasi kukus ayam berempah kasturi yg slalu aku n husband beli kat depan petronas tmn cempaka..disebabkan hr tu beli dah lain, tu yg tak mo dh beli kat situ..ayam makin kecik, pas tu nasi lak makin kurang..jadi dah tak mood nak beli kat situ..wlupun rasanye sedap..

so ni lah dia..taraaa...walaupun 1st time buat, pakai cuba sesuka rasa..tapi Alhamdulillah menjadi la jugak cuma ada la beberapa perkara yg perlu di perbaiki..haha..


Nasi Ayam kukus berempah..time kasih la pada sumber carian di internet yg byk membantu..ye la nk tanya org, tak tau nk tanya siapa..so cr byk2 sumber n cari yg paling mudah..tapi yg ade, cuma cara nak buat ayam berempah & nasi kukus, kuah kari n sambal belacan ikut tuan tanah nye version..ikut ala2 kedai kat ampang tu..hehe..


haaa..1st step buat ayam berempah dulu..perap pun tak lama..sbb tghr tu tido kan afiq rana, dgn ibu ayah pun tido sekali, last2 start perap ayam dlm kul 2 lebih..bhn2 "serai, halia, kunyit hidup, bwg kecik, bwg putih di blend", "jintan putih, jintan halus, ketumbar di tumbuk ckit", daun kari pun ditumbuk ckit dan garam gula ckit untuk penambah rasa..

gula digunakan sbb tuan tanah tak guna pak aji no moto..ade sesetengah resepi ubuh cili kering, rempah kari, tepung beras ckit n telur..tapi tuan tanah tak letah 4 bhn tu..ubah ikut citarasa sendiri je.. :) 


pas tu masak nasi kukus lak..beras ni dah direndam lebih kurang sejam kot..pas tu ubuh dlm pengukus..air dah dipanaskan dulu & saje diletakkan daun pandan skali..kat bawah beras tu pun ade di letakkan daun pandan jugak..nak bg wangi..


pas tu lebih kurang 45 minit kot aku jengah nasi, angkat pengukus n letak atas lapik yg bersih..sbb nak tabur air kat nasi n kacau rata..pas tu kukus balik..nasi yg jatuh kat lapik tu leh masuk kan balik..aku buat 3 kali rasanya smpi nasi tu rasa sedap di kunyah n tak keras la..hehe..

dlm resepi ade yg kata angkat & rendam beras & kukus semula, buat dlm 2 3 kali..tapi aku malas nak salin2 tu yg tabur je air kat nasi n kacau..dan alhamdulillah ok je n tak basi pun nasi tu..siap leh makan time sahur lagi la.. :)


lepas dh perap ayam..mula xtvt mengoreng ayam..haa ni la dia 1 kesilapan kecil nye..haha..disebabkan takut hangus n takut ayam tak masak dalam..aku goreng la dgn api yg kecik, kadang kuat kan api..pas tu jadi terlebih garing la pulak..hehe..tapi masih boleh dimakan la..

cuma tak la menepati slera ckit, mcm kat ampang tu..kat luar garing n rangup tapi kat dlm menten lembut n masak..huhu..tak pe tak pe..1st time buat katakan..haha..


c ayam goreng berempah yang terlebih masak sudah..tapi yg penting jgn hangus..lagi tak sedap lak kan..hehe..haa yg panjang2 tu daun pandan narnye..greng skali..sepatutnya ade bawang besar potong goreng skali..sbb nmpk masa kat ampang tu buat, tu yg ikut.. n bila mkn kerak2 tu rasa sedap je.. :)


haaa ni kuah kari nya..yg ni kuah nya pekat..sbb aku n en husband tak suka kuah nye cair..sbb dah tersuka yg  kat ampang punye, lebih kurang mcm nie la..hehe..

n paling best kali ni saje try test tak ubuh asam jawa, sbb di gantikan dgn perahan air limau..ermm sedap gak rasanya..ni gara2 tgk dlm tv la..ayam kerutup baba n nyonya..derang ubuh air limau..


haaa sambal belacan ni pun sama..sebelum ni aku buat sambal blecan tak suka ubuh bawang kecik..cukup je dgn cili api, belacan n air limau..garam ckit..tapi kali ni tambah bawang kecik 2 ulas..ermm sedap gak rasa nye..bahan2 di blend ngan air masak..sbb malas nk tumbuk kan..cair2 ckit baru ade feel mcm kat ampang punyer..haha..tapi kesilapan ke 2 pulak adalah terlebih pedas..hehe..berair hidung dibuatnye..


timun biasa je..bukan timun jepun..lupa ckp kat en husband suh cari timun jepun yg lagi rangup tu..


haaa.. untuk air lak time berbuka..ni dia..air barli..en husband pun ikut minum sbb isteri kene minum kan..haha..lepas siap msk seme..ubuh gula tambah air sejuk n terus simpan dlm peti ais..

so time berbuka dh sejuk la ckit kan..kitorang ni kurang minum ais.. n kat umah mmg tak buat ais..so klu dtg umah mmg tak jumpa la ais..setakat air sejuk tu..memang ade la..

so kesimpulan nya..en husband kata OK..huhu..ok jer..tak pe lah wlupun ok je..tapi 2 3 kali gak la en husband tambah nasi..hahaha..

ni la kan, gara2 teringin nk makan nasi kukus ayam berempah kat ampang tu..terus plan buat sendiri..antara rajin ngan tak je la nak buat nye..hehe..

1 comment:

izhar81 said...

Sorry saya tergoogle ke sini..(bukan asal KL dan jarang turun KL) Namus saya carik Kedai Nasi Ayam.. Nama dia Restoran Eka Shogi kalau tak silap... dekat Mall lama area Ampang Park (tapi bukan dalam ampang Park) tapi kat opposite Ampang Park building next ti Citibank tu... ada lagi ker Restorantu kat situ...? Dan kalau dah berpindah.. kat mana dia berpindah eh? Dulu selalu ikut brader opis ni gi Citibank.. lar nie dah 6 - 7 tahun tak pergi.. saya plak bukan jenis suka merayap kat town cam KL tu... kang cari cari kedai dah tutup.. nyesal plak..